På denne side vil jeg lægge nogle af de opskrifter, jeg har afprøvet i forbindelse med min ølbrygning.

Julegløl

Mange juleøl, der bliver solgt til jul, indeholder ikke meget, der giver mindelser til højtiden. Dette er et forsøg på at skabe en juleøl, som dels ikke bliver for sød dels indeholder nogle af julens almindeligste krydderier – her i form af hjemmelavet gløggekstrakt.
Køkken Juleøl
Keyword Humlet
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 5 timer
Tid til flaskning 2 timer
Samlet tid 8 timer
Antal 20 liter
Forfatter perbrock

Equipment

  • Bryggegryde / Brew Monk
  • Humlesi
  • Røreske
  • Chiller

Ingredienser

  • 4500 g pale ale malt
  • 200 g chokolademalt
  • 100 g sort malt
  • 100 g amarillohumle
  • 1 l hjemmelavet gløggekstrakt
  • 1 brev safale – S04 gær
  • 60 g rørsukker opløst i 2 dl vamd

Sådan gør du

Mæskning

  • Opvarm 18 liter vand til 72 grader.
    Tilsæt den kværnede malt.
    Mæsk i 60 minutter ved 65 grader.
    Øg temeraturen til 78 grader. Hold temperaturen i 5 minutter.
    Eftergyd med 14 liter, 78 grader varmt vand.

Urtkogning

  • Øg temperaturen til kogepunktet.
    Tilsæt 40 gram humle.
    Efter 30 minutter tilsættes yderligere 30 gram humle.
    Efter 45 minutter tilsættes 15 gram Irish moss (eller 5 dråber klaringsmiddel senere sammen med gæren)
    Efter 55 minutter tilsættes gløggekstrakt og krydderierne fra denne samt yderligere 30 gram humle.

Nedkøling

  • Sluk for gryden og tilslut chiller.
    Køl urten ned til 25 grader.
    Overfør urten til en rengjort gæringsbeholder.
    Til sæt gær (og evt. klaringsmiddel)
    Stil gæringsbeholderen i et rum ved jævn temperatur på 18 – 22 grader.
    Stik eventuelt om efter en ugen til en anden rengjort gæringsbeholder.

Eftergæring

  • Tilsæt den opløste sukker og rør rundt.
    Hæld øllet på flasker eller fade og lad det eftergære i 14 dage ved stuetemperatur.